Biztosan emlékszel arra, amikor egyik napról a másikra vették el a lehetőséget a 30 % állami támogatást biztosító lakáskassza programok kapcsán. Aki csak tehette és egy ideje már érlelte magában a gondolatot, hogy kellene egy ilyen megtakarítás neki, az kaszát-kapát eldobott és kötött gyorsan minimum egy szerződést.  Ki gondolta, hogy ezután lesz-e még akár csak hasonló lehetőség is?

Előző cikkemben egyéb megtakarításokról írtam. Ha még nem olvastad, érdemes azt is átnézni:

Ha a gyerekednek szeretnél megtakarítani, akkor továbbra is élhetsz egy nagyon jó konstrukcióval. Igaz nem állami támogatás a 30%, de 30% és most bónusznak nevezik! Érdemes végigolvasni a cikket, hogy dönteni tudj, Neked ez lesz-e „A megoldás”, ha a gyermekednek szeretnél félretenni.

Akkor jó választás:

  • Ha minimum 16 évig szeretnél megtakarítani- itt nem választható a futamidő, ez a kötelék 193 hónapra szól
  • Ha tudod vállalni a folyamatos fizetést-a bónusz lehetősége ehhez kötött. Kiutalással kell megszűnjön a szerződés, tehát végig kell fizetned, hogy hozzájuss a bónuszhoz is.
  • Ha minimum 20 000 Ft-ot szeretnél félretenni– ez a kezdő összeg megtakarításra
  • Ha tudod, hogy lakás célra gyűjtesz– A felhasználhatóság korlátozott, csak új, vagy használt lakás vásárlására; felújításra, korszerűsítésre; építésre, bővítésre; önerőként hitelhez lehet használni.
  • Ha van 18életévét be nem töltött gyermeked– csak ő lehet a kedvezményezett, de akár több szerződésnél is.
  • Ha nem jelent problémát, hogy magyar államkötvénybe teszik a pénzed- Az Országos Betétbiztosítási Alap által védett az alap, de sokak óckodnak attól, hogy tulajdonképpen a magyar államhoz kötődjön a befektetésük.

Ha ezekre igennel válaszoltál, akkor azt kell mondjam, hogy ez talán a legjobb döntés. Miért?

  • Sehol máshol nem ígérnek 30% bónuszt! És tulajdonképpen ez a legütősebb érv mellette.
  • Választhatsz, 20- 100 000 Ft között szeretnél megtakarítani, mindegyikre az összegnek megfelelően jár a bónusz. Tehát havi 20 000 Ft-nál 1 158 000 Ft-ot kapsz pluszban a futamidő végén, havi 100 000 Ft-nál 5 790 000 Ft-ot.
  • Te döntöd el, hogy mekkora pecóra gyűjtesz a gyerekednek! A hozzá igényelhető hitel igénybevételével együtt 10 000 000 Ft-tól 50 000 000 Ft-ig szerződhetsz a bankkal. Ezt azt jelenti, hogy ekkora összeggel támogathatod a gyerekedet, de csak akkor, ha hitelképes vagy a lejárat idején és kéred a konstrukció mellé igényelhető hitelt (és természetesen fizetted a havi vállalt megtakarítási összeget). Egyéb esetben csak a befizetett pénzed, a betéti kamatok és a bónusz jár, mondjuk az is zsíros összeg. A hozzá tartozó hitel lehetőségből viszont jelenleg is számos nagyon jó, talán jobb is van a piacon. Érdemes tisztában lenni minden részlettel, amikor aláírod a szerződést.

Ami még mindenképpen említést kell érdemeljen, az az, hogy egy lakásszámla megkötésének feltétele a szerződéses összeg 1%-ának megfelelő számlanyitási díj befizetése. Ez nagyobb havi megtakarításnál elég jelentős összegre rúghat, de akár több részletben is van lehetőséged kifizetni.

Összességében szerintem egy nagyon jó megoldás, ha hosszú távban gondolkodsz és biztosan lakáscélt szeretnél támogatni a gyereked számára!

Te hogy döntenél, Neked hogy tetszik ez a konstrukció? Ha ennél részletesebben érdekel a téma, akkor ne félj kérdezni! És, ha már lakás célú megtakarítás, van még egy opció, amivel akár 4,5 millió állami támogatáshoz juthatsz! Ezzel jövök legközelebb!