Mit hozott nekem 2023 és mit tervezek 2024-ben? 

Az olvasási idő kb. 20 perc.

A blog tartalma: 2023 év összegzése és a 2024-es irány

Már évek óta tervezem, hogy január elején csinálok egy hosszabb blogcikket az elmúlt évről és a 2024-es tervekről. Többeknél olvasok ilyen típusú beszámolót és inspirálnak engem is az írásra.

Szóval 2023. Nem életem éveként fogom emlegetni, de voltak benne a nehéz pillanatok mellett nagyon klassz dolgok is.

Magánélet: Év elején síeltünk a családdal. Voltunk már a gyerekekkel, de most ezerszer aktívabbak már és nem maradnak el egy babakocsiban a mama mellett… így mondhatni a felnőtteknek szóló bérlet nagy részét nem síeltük le. Én nagyon szeretem ezt a sportot, mert totál kikapcsol: csak a táj, a pálya, a hideg az arcomon, a felvonón elmélkedés…áh imádom ezt a semmihez sem fogható érzést.  Ezért meg is fogalmazódott bennem a gondolat, hogy az egyik célom, hogy el tudjunk menni együtt a család és még egyszer csak a férjemmel, barátokkal is síelni egy szezonon belül. Aki síel, tudja, hogy ez nem olyan olcsó mulatság, így idén nem is tudtuk még ezt megugrani. Sokat az utóbbi években nem utaztunk külföldre sem és ez 2023-ban sem volt másként.

Mi egy társasházi lakásban lakunk és megvettük a tetőterét, aminek a beépítésére költöttünk nagyon sokat az elmúlt években. Még mindig van mit csinálgatni, de azért most már van egy nagyon szép lakásunk, panorámás terasszal, ahol akár a nagyobb családdal is tudunk grillezni, látjuk a Dóm 2 tornyának pici szeletét, a Rókusi templomot pedig teliben tudjuk csodálni nap, mint nap. Nagyon hálás vagyok, hogy ekkora lakásban lakunk és hogy viszonylag közel van Szeged belvárosa is hozzánk, de nekem nagy vágyam egy magánház. Mindig megy a dilemma, hogy amit a magánházra pluszban kellene költeni, azt inkább érdemes-e elutazni, élményeket gyűjteni, vagy mindkettő cél úgy egyben mikor lesz elérhető? A képeket a teraszunkról csináltam. Csodás, látunk minden égi parádét. 🙂

Nyaranta nincs okunk panaszra a tengerpart hiányában sem, mert június közepétől júliusig majd minden hétvégén Békésszentandráson vagyunk a családi nyaralóban, augusztusban pedig minimum 3 hetet tolunk le egyben. Ez így volt idén is. A nyaralót még apukám vette gyerekkorunkban és mindig egyre nagyobbra húzzuk a pecót, ahogy nő a család. Tényleg most, hogy így írom, tavaly arra is azért elég sokat költöttünk nyaralás helyett. Lett 2 új szoba és egy nagy terasz a régi nyaraló mellé csatolva, mert teljesen kinőttük a helyet. Ne egy fenszi nyaralót képzeljetek el, (apukám alig (NEM) enged régi dolgot kidobni) inkább egy kis barátságos helyet, ahol a belső tér az alvásra szolgál és az udvar végében a Körös holttág „folyik”. De a gyerekek és mi is imádjuk az ezzel járó csendet, lehet dézsázni rosszidő esetén, a gyerekek sokszor sárral festenek, igen, magukat is, etetik a kacsákat, horgászni tanulnak, gólyát, őzikét, nyulat látnak közelről. Szarvason a vízi színházat is sokszor meglátogatjuk, mert képzeljétek nyáron minden nap van előadás és jobbnál jobb darabokat adnak. Hetente egyszer van gyerekelőadás is, szuper kis programok ezek.

Kristóf elvégezte az első osztályt, ami óriási aggodalmam volt. Na nem az, hogy elvégzi-e, hanem, hogy jó sulit választottunk-e neki? 2,5 évesen megkésett beszédfejlődés miatt SNI státuszt kapott, ami miatt kis túlzással egy fél gyógypedagógiai diplomát összeszedtem, annyi helyre hordtuk fejlesztésre. Sokan legyintettek, hogy miért aggódok, fiú, majd fog beszélni, a gyerek nem hülye. NA ez utóbbival teljesen egyetértek, de abszolút kellett neki az, hogy megtámogassuk a fejlesztését. Ami annyira sikerült, hogy 2023-ban minden papíros minősítést levettek róla. Még mindig járunk alapozó tornára, mert Kati néni egy kincs, csodákat művel és átlagon felüli teljesítményre tolja a gyereket, Kristóf pedig imád oda járni. A suli pedig nagyon bevált, szuper osztályfőnökkel és szuper kis osztálytársakkal hozott össze minket a sors.

Ezen a nyáron nagyon élveztem a Szegedi Ifjúsági Napokat is, ahol minden augusztusban ki lehet ereszteni rendesen a gőzt. Most majd minden nap a gyerekeket is elvittük, (aztán persze este mamáztak, mi meg nem 😊), hihetetlen sok program volt számukra is és hát egy Valmar koncert nekik is dukált. Ha szeretnétek egy jó programot magatoknak, mindenképpen vegyetek jegyet még időben, mert általában teljesen elfogynak már a fesztivál kezdetére. Nem akkora, mint a Sziget, de emberléptékű, a Tisza partján zajlik és irtó menő koncertek szoktak lenni.

Idén azért volt nehezebb időszakunk is. Sokáig gondolkodtam, hogy ezt itt megírjam-e, de aztán úgy gondoltam, hogy ez is hozzám tartozik és némi terápiás céllal is írom le ezen sorokat. 41 éves vagyok és évek óta szeretnénk egy harmadik gyerkőcöt…de túl sokat foglalkoztam azzal, hogy ki mit fog gondolni? Majd biztos azt mondják, hogy a CSOK miatt szülök, hogy nem vagyok normális, 2 gyerek is elég sok munka, miért akarok harmadikat? Aztán szépen megfejlődtem ezt, hogy ugyan ezek valaki fejében megfordulhatnak, de ha mi harmadik gyereket szeretnénk, akkor azt nekünk kell felnevelni, nekünk kell ezekkel a helyzetekkel megküzdeni és mi ezt nagyon szeretnénk, most még talán nem késő….és ahogy eldöntöttük, úgy fogant meg Ő kb. elsőre. Aztán augusztusban a 11. héten már nem láttak szívhangot…nagyon régen voltam ennyire magam alatt, nem kellett még ilyet átéljek. Kristófkám annyira cuki volt, már értette az egészet és nagyon sokat segített az ő szeretete is, hogy átvészeljük ezt az időszakot. Szerencsésnek mondhatom magam, mert a vállalkozás éppen abban a szakaszában volt, hogy megengedhettem magamnak az elengedéssel járó teret és a férjem is mellettem volt, hogy magamra tudjak ebben az időszakban figyelni. Többen mondták, hogy miért nem adjuk le a mamákhoz most a gyerekeket, de nekem kimondottan nagy szükségem volt rájuk a nyáron, töltött az, hogy minél többet legyek velük. Hogy lesz-e ezek után harmadik gyerkőc? Szerintem tudni fogtok róla, ha igen.

Az ősz csendesen telt, a téli időszak pedig húzós betegségekkel volt tele. Konkrétan december eleje óta itthon volt valamelyik gyerek hányás hasmenéssel. Rengeteg éjszakáztunk, totál hulla voltam év végére úgy, hogy közben dolgozni is kellett valamennyit. Aztán az ünnepek alatt mi mindig nagy család összegyűlünk. Nem tudom, hogy van nálatok, hogy mennyit pihentek ilyenkor, de én mindig kinullázom az energiakészleteim az ünnepek végére. Most december 30-tól, január másodikáig barátok voltak nálunk, amit természetesen imádtam, de az sem a pihenésről szólt. Szóval most próbálok picit töltekezni és utána új energiákkal nekivágni 2024-nek!

Amiben fejlődtem még, az a mozgás. Heti kétszer igyekeztem Tarnay Zsuzsival online gymstickezni. Ugyan decemberben elnegedtem ezt egy picit, de mostantól újra fitten tartom magam. Az edzésforma szenzációs, iszonyat szépen formálja a testet és nem mellesleg ülőmunkát végzőknek kimondottan ajánlom, mert erősíti a hátizmokat is.

Munka: Hú, hát itt is voltak viharok és megélt sikerek is. Már 2022. év végén éreztem, hogy ahol, most tartok az szuper, de hiányzik a saját érzése belőle. Ugye én jutalékot kaptam a nyugdíjmegtakarítások után, tehát átfolyt egy másik cégen keresztül a pénzem. Sok játékszabályt nem én hoztam meg ebben az üzletben, ami nekem korlátot jelentett. Éreztem, hogy szeretnék valami újat, valami olyat, ami csak rajtam áll, vagy bukik…de azért elég nehéz egy sikeres üzletmenetből azt mondani, hogy na most állj és irányváltás. Geszti Péter ebben a példaképen, aki mindig mindent a csúcson hagyott abba és szenzációsan kreatív elméje mindig valami új sikerre vitte a munkásságát. Nagyon nagy inspiráció volt ebben Domán Zsolt maga és a tanítványai, akik sorra számoltak be saját sikereikről. Viszont nem kicsit féltem belépni az új tervemmel a pénzügyi tanfolyami piacra olyan nevek mellett, mint Szendrei Ádám, a Magánpénzügyi Akadémia, Máté Norbi, Érthető Pénz….mit keresek itt én, akinek nincs 100 M+ a számláján és nőként akar tanítani a pénzügyekről? Komoly munka volt meggyőzni magam, hogy legalább próbáljam ki ezt a lehetőséget. Még a mai napig van némi imposztor szindrómám, amit azzal győzök le, hogy próbálok minél többet tanulni a témában. Illetve egy-egy tanulói visszajelzés sokat lendít rajtam, hogy akkor ez tényleg jó, amit csinálok.

 Szóval márciusban elmentem Zsoltékkal egy mastermindra, ahol megígértette velem Zsolt, hogy 1 hónapon belül webinárt tartok az új témámban. Akkorra már tudtam, hogy nőknek szeretnék segíteni és nem csak nyugdíjcélú megtakarítást szeretnék nekik indítani, hanem egyéb befektetéseket is megmutatni hogyan lehet. Előtte évben már megcsináltam a privát bankári munkához is a szükséges végzettséget. Kerestem céget, hogy abba az irányba menjek. Pont akkor született meg egy szuper motiváló céggel a megállapodás, hogy segítenek a privát bankárkordásom elindulásában. Óriási dilemmába kerültem és iszonyat sokat rágódtam az egészen. Most akkor tanfolyam, biztosítás, vagy privát bankárkodás, sőt volt egyéb ötlet is a fejemben (erről később írok)? Ha követtek más pénzügyi tanácsadókat, akik totál függetlenek és nem adnak el terméket, ők általában rendesen ekézik azt, aki terméket is értékesít, mert úgy gondolják, hogy ezt az értékesítő csak a jutalékért teszi. Én meg hajlamos vagyok nagyon magamra venni ezeket, mert tényleg a jószándék vezérel, hogy segítsek az embereknek pénzt félrerakni. És persze, jó, ha pénzt keresek vele, de úgy nem akarok, hogy emiatt közben rossz emberré válok, hogy rossz terméket adok el az embereknek. Aztán kimunkálódott bennem az, hogy mindenkinek más a segítség, de akkor fog tudni dönteni pénz témában, ha van róla ismerete. Sok embernek az lesz a segítség, hogy köt egy nyugdíjbiztosítást, megkapja az adóvisszatérítést is és azontúl, hogy beállítja a csoportos beszedési megbízást, azon túl nem lesz más dolga. Ezzel elfogadja, hogy az első években nagyobb a költség. Valakinek az lesz a jó, ha tanul róla és megpróbálja egyedül befektetni a pénzét ETF-ekben, állampapírba és valakinek az lesz a megnyugtató, ha privát bankár kezeli a pénzét.De akkor fog tud jó döntést hozni, ha tudja az alapokat a pénzügyi termékekről, átgondolja neki mi a megfelelő és erre a tanfolyamom megoldást ad.

Így elindultam ezen az úton és májusban megtartottam az első előadást a témában. Elsőre eladtam több, mint 20 nőnek a tanfolyamot, aztán azóta már sokaknak, összesen több, mint 170 főnek. Rengeteget alakult az anyag, hihetetlen sok visszajelzést kaptam, negatívat nem is igazán, inkább építő jellegű kritikát, aminek nagyon örültem, mert tovább tudtam belőle építkezni. Most ott tartok, hogy novemberi webináromat már több, mint 700-an nézték élőben és szerintem a januárit még többen fogják. Kaptam egy díjat is, ami azt jelképezi, hogy Zsolt tanításai által már mennyi bevételem volt. Nyilván ez nem a profit, de büszke vagyok rá.

A hitelek területe az, ami legkevésbé művelek, pedig itt is minden segítségem megvan. A Bankmonitor Partnere vagyok, amiről csak annyit tudok mondani, hogy bármikor, ha nekiállnék ezzel a résszel komolyabban foglalkozni, tudom, hogy számíthatnék rájuk, ha elakadnék bármiben.  Emberileg is szuper csapat. Igaz, ez nem volt és valószínűleg nem is lesz a fő irányom, de szeretem, hogy itt van a kezemben ez is lehetőségként.

Ami még nehézség volt: 2023-ban több alkusz cég is megkörnyékezett, hogy menjek át hozzájuk dolgozni. Aki nyugdíjmegtakarításokat értékesít, az tudja, hogy nem is olyan egyszerű ügyfelet szerezni. Nekem meg nemhogy nem volt nehéz, már értékesítő kolléga segített feldolgozni a címeket. És amennyire elmondták többen, az én pozitív feldolgozási arányom jóval magasabb volt, mint a vett leadek esetében. Volt egy cég, aki különösen sokat dolgozott azon, hogy igent mondjak. Én akkor már tartottam a tanfolyamokat, így nem is tudtam, hogy bemerjem-e ezt vállalni? Aztán igent mondtam nekik, az ügyvezető nagyon korrekt pasinak tűnt és úgy éreztem, hogy ez egy win-win helyzet lesz, hogy bánni fogom, ha meg sem próbálom. Be is jelentettem a jelenlegi alkusz cégemnél, hogy váltani szeretnék, akik olyan „üzleti döntést” hoztak, hogy végül maradtam náluk….de a dilemmámat, hogy mire helyezzem a hangsúlyt, teljesen eldöntötte és 2023. júniusától egyáltalán nem tartottam nyugdíj webinárt. Teljesen megerősítette bennem azt, hogy a jutalék lehet egy opció, de B opció és a tanfolyamnak kell az A-nak lennie. Ennek Attila, az értékesítő kollégám itta meg a levét, hiszen nem tudtam neki munkát adni. Hogy idén ezzel a vonallal még mit tervezek, őszintén nem tudom kristály tisztán. Sajnálom megszüntetni egy az egyben, mert tudom, hogy értékes, amit csinálunk ezen a vonalon. Attila ügyes, legalább annyira lelkiismeretes, mint én és örülnék, ha találnék jó megoldást.

 Gondolkodtam a pénzügyi szolgáltatók marketingeséként is fejleszteni magam, mert többek szerint jó érzékem van ehhez, de ugye ti is érzitek, hogy mennyi választásom volt az elmúlt időszakban? Lehet, hogy ez is egy út lehet 2024-ben, de akkor be fogom fejezni a biztosítási vonalat. Ezek, amiket még nem tudok biztosan, hogy hogyan alakulnak.

Ami viszont biztos, hogy Zsolttól láttam, hogy milyen eredménye lehet, ha telefonos értékesítőt is felveszek. Így ezt a vonalat fogom erősíteni és óriási előrelépés lehet a vállalkozásomban. Idén már Kft.-ként viszem a tanfolyamot, ami alapvetően nagy előrelépés számomra. Nagyobb szerepet fog kapni Mariann is, akit eredetileg főként a férjem vállalkozása miatt vettünk fel asszisztensesnek, de végül úgy alakult, hogy inkább csak nekem dolgozik és jóval kevesebbet egyelőre, mint terveztük. Így, ha jelentkeztél hozzánk és sajnáltad, hogy nem te lettél a kiválasztott, ne bánd annyira, mert talán idén tudom azt adni, amit ígértünk. És nem, nem hazudtunk, csábítgattunk embereket, de nekünk is tapasztalni kell, hogy milyen ez, hogyan működik, mit merünk, akarunk valakire rábízni. Egy biztos, hogy nagyobb felelősségátadás nélkül az én vállalkozásom nem tud nagyobbat fejlődni, így idén ebben tuti lesz részemről változtatás. Lassan a külső kivitelezők helyett belső emberek lesznek az optimálisak, csak nem egyszerű ezeket a lépéseket megtenni. Szereted a szolgáltatóidat is és nehéz olyan embert találni, aki több mindenhez is ért.

Szeretném a privát bankári ágat is elindítani, mert tudom, hogy erre is szükség van bizonyos embereknek és egy szuper cég áll a háttérben, aki olyan eredményeket ér el az ügyfeleinek, amikkel mindenki elégedett tud lenni, ügyfél és értékesítő is.

Amiért nagyon hálás vagyok, hogy Domán Zsolt által megismertem szuper vállalkozókat és van egy kis csapatunk, akik közösen pluszban összejárunk havonta egyszer. Mindenki kb. ugyanott tart a vállalkozásában, ugyanolyan értékrend szerint élünk és iszonyat sokat segítünk egymásnak. Mondhatni barátokká váltunk, amit igazán nagy értéknek tekintek így 40 felett.

Igazán nem volt rossz év a 2023-as, de nem volt a legjobb sem. Tapasztaltam sokat, fejlődtem sokat, tanultam az emberekről, szakmáról, marketingről, barátokról. 2024 milyen lesz? Remélem legalább olyan, mint 2023, mert alapvetően büszke vagyok rá, hogy elindult az új vonal, hogy már Kft.-ként kell csinálnom, mert üzletileg ez a jobb fejlődési lehetőség.  Köszönöm, ha megosztod, hogy tetszett Neked ez a bejegyzés, Veled mi történt idén és mi inspirál 2024-ben.