Ma, ha bekapcsolod a tévét, akkor 2 dologról biztosan hallasz. Az egyik a Covid, a másik a családtámogatási akcióterv, amiben igencsak ösztönöznek arra, hogy vállalj gyereket! Elnézést a címért, de nekem már van egy ilyen olvasata ennek a nagy gyerekvállalásra buzdításnak. Minden esetre tagadhatatlan, hogy oltári lehetőség vannak, amiket sokat ki sem használnak, még gyerekvállalás esetén sem. Olvasd el a cikket, hogyan kaphatsz az államtól milliókat életed értelmének születésével.

A cikk végén lesz olyan infó, amit a legtöbben nem tudnak, de nézzük először azokat, amiket valószínűleg jól ismersz:

CSOK- használt lakás vásárlás, bővítés- vissza nem térítendő támogatás:

1 gyerek – 600 000 Ft2 gyerek – 1 430 000 Ft3 gyerek – 2 200 000 Ft

Ehhez igényelhetsz kedvezményes hitelt (fix 3%-os kamattal), aminek a maximum összegei:

1 gyerek – 0 Ft2 gyerek – 10 000 000 Ft3 gyerek – 15 000 000 Ft

CSOK- új lakás vásárlás, bővítés- vissza nem térítendő támogatás:

1 gyerek – 600 000 Ft2 gyerek – 2 600 000 Ft3 gyerek – 10 000 000 Ft

Ehhez igényelhetsz kedvezményes hitelt (fix 3%-os kamattal), aminek a maximum összegei:

1 gyerek – 0 Ft2 gyerek – 10 000 000 Ft3 gyerek – 15 000 000 Ft

A CSOK-nál meglévő és vállalt gyerekeknél is az számít, hogy a végére összesen legalább ennyi gyereketek legyen. Most mindegy, hogy már megvan a 3 és így szeretnétek venni ingatlant, vagy vállaljátok, hogy fogtok még 1 gyermek után még kettőt vállalni. Ezt azért emelem ki, mert a babaváró hitelnél már nem így működik a számítás.

Falusi CSOK:

Ezt csak adott településeken lehet igénybe venni.  Csongrád megyei lista: Ambrózfalva, Apátfalva, Árpádhalom, Ásotthalom, Baks, Balástya, Csanádalberti, Csanádpalota, Csanytelek, Csengele, Derekegyház, Dóc, Eperjes, Fábiánsebestyén, Felgyő, Ferencszállás, Forráskút, Földeák, Királyhegyes, Kiszombor, Klárafalva, Kübekháza, Magyarcsanád, Maroslele, Mártély, Nagyér, Nagylak, Nagymágocs, Nagytőke, Ópusztaszer, Öttömös, Pitvaros, Pusztamérges, Pusztaszer, Röszke, Ruzsa, Szegvár, Székkutas, Tiszasziget, Tömörkény, Üllés, Zákányszék, Zsombó

A támogatás mértéke függ attól, hogy vásárlásra ÉS korszerűsítésre/bővítésre, vagy csak bővítés/korszerűsítés a célotok.

A falusi CSOK összege vásárlás és egyidejűleg bővítés/korszerűsítés esetén:

1 gyerek – 600 000 Ft2 gyerek – 2 600 000 Ft3 gyerek – 10 000 000 Ft

Maximum a TÁMOGATÁS FELE fordítható vásárlásra, a fennmaradó részt bővítésre és/vagy korszerűsítésre kell fordítani!

A falusi CSOK összege meglévő lakás bővítés/korszerűsítés esetén:

1 gyerek – 300 000 Ft2 gyerek – 1 300 000 Ft3 gyerek – 5 000 000 Ft

Babaváró hitel:

Mindezekhez akár igénybe vehetitek ezt a hitelt is, de itt nem számolnak a meglévő gyerekekkel, itt a vállalt gyerekek száma a fontos. Tehát, ha van kettő már, akkor is nullának számít és a következő születése jelenti itt az elsőt. Maximum 10 000 000 Ft-ot igényelhettek. Amíg a fentieknél nem számít a jövedelmetek, egyéb törvényi feltéteknek kell megfelelnetek, itt már a béretek is fontos, hogy mekkora összeget kaptok.

1 következő vállalt gyerek – kamatmentessé válik a hiteled                

2 következő vállalt gyerek – 30%-át elengedik a hitelednek                              

3 következő vállalt gyerek – az összes hitelt elengedik

Jelzáloghitel elengedés:

A legfontosabb, hogy itt a következő gyermek születésekor már kifolyósított lakáscélú jelzálog hitel az alapja ennek a lehetőségnek. Tehát, ha lakást veszel, tudod, hogy baba lesz/van a pocakban, érdemes felvenni a hitelt. Miért?

Ha a második gyermeked születik, akkor a meglévő hitelből elengednek 1 000 000 Ft-ot, de ha már a harmadik gyermeked születik, akkor 4 000 000 Ft-ot írnak jóvá a meglévő hiteledből. Ezt a gyermek születését követően 60 napig tudod igényelni egy kormányablakos ügyintézéssel. Ez az, amit a legtöbben nem tudnak és nem is használnak ki!

Azt hiszem ebből láthatjátok, hogy ma a kisgyermekes családoknak sok lehetősége van. Nyilván meg kell felelni egyéb feltételeknek is, de ebben kérd egyénileg egy független tanácsadó segítségét, mert elég rendesen meg lehet kavarni a dolgot.

És akkor még nem beszéltem az ÁFA visszatérítésről, ami most változik majd 2021-ben, a felújítási támogatásról, az MNB kamatmentes kölcsönről, az esetleges illetékmentességről.  De nem is szeretnék, mert ezek részletszabályai még nem teljesen ismertek.