Az ügyfelek fejében sokszor megszületik a döntés arról, hogy nyugdíjcélú megtakarítást kötnek, aztán valahogy mégsem lépnek a megvalósítás érdekében. Várnak, hezitálnak, majd néha meg is feledkeznek a dologról hónapokra. A legrosszabb döntés pedig ez, ha vársz vele! Mondom miért! Több ismerősnek kalkuláltam az elmúlt időszakban, hogy mennyiből tudja majd élni mindennapjait nyugdíjas korában. A heti témaötletet is ezt adta, mert én is rácsodálkoztam, hogy mekkora különbségek vannak a nyugdíjbiztosítás lejárati összegeinél, csupán pár év korkülönbség esetén.

Az első ügyfél 92-es születésű, ritka tudatos fiatal, 30 év alatt gondol a nyugdíjára! Hurrá! ? Havi 20 000 Ft-ot szán rá. A nyugdíjáig bőven van idő, így egy növekedési portfóliót bátran választható számára. 7,42 %-os hozammal, 3 %-os értékkövetéssel, 65 éves korára várhatóan 42 millió forint lesz a zsebében. Gondolhatjuk, hogy ez nem is rossz, bár ha utánaszámolunk, hogy az ügyfél várhatóan még nyugdíjas korában minimum 20 évet fog élni és ezt az összeget lebontjuk, akkor ez havi 175 000 Ft fog jelenteni számára. Ez ugye így már nem is egy horror magas, habzsi-dőzsi nyugdíj 37 év múlva.

Az élettársa meglátta ezt a kalkulációt és kérte, hogy neki is nézzem meg, mennyit hozna havi 20 000 Ft-os megtakarítás. Ő 87-es születésű, így kicsit kevesebb van már a nyugdíjkorhatár eléréséig. Neki ugyanezekkel a hozamokkal, értékövetéssel ez az összeg 30 millió Ft. 12 milla a különbség 5 év alatt…. Megdöbbentő.

A harmadik ügyfél ugyancsak 87-es születésű, de ő már havi 30 000 Ft-ot szeretne megtakarítani. Még mindig ugyanazok a hozamok, ugyanazzal az érékkövetéssel, már csak a könnyebb összehasonlítás miatt is, és így már 45 millió forintos ajánlatot tudok az ügyfél számára mutatni.

Negyedik ügyfél azzal keresett meg, hogy 30 milliót szeretne nyugdíjas korára, de ő már 76-os születésű. Abszolút nem öreg, …de KATÁ-s egyéni vállalkozó, így nem tud számolni az SZJA kedvezménnyel, így mindennel együtt havi 60 000 Ft-ot kell megtakarítani ahhoz, hogy ezt a pénzt magáénak tudja 65 évesen.  Teszem hozzá, hogy ha nem fektetné be a pénzét és saját magának kellene a cihában gyűjteni 21 évig a 30 milliós célért, akkor havi 120 000 Ft-ot kellene félretegyen, tehát a dupláját.

Ergo pár év korkülönbség oltárira számít! Ha Te is abban a szakaszban vagy, hogy elhatároztad magad, hogy félreteszel, nem érdemes várnod. A jelek nem azt mutatják, hogy varázsütésre meg fognak oldódni a nyugdíjproblémák a világban, így továbbra is magunknak kell majd gondoskodni a nyugdíjunk egy részéről!

Sejtésem szerint most már Te is kíváncsi lettél, hogy milyen összeget kapnál, ha kötnél egy nyugdíj-megtakarítást?

Írj nekem és megkeresem Neked az összes biztosító közül, hol leszel a legtehetősebb nyugdíjas.