Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy vállalkozó, aki nagyon motiváltan vágott bele az önmegvalósításba! Boldog volt, amíg rá nem jött, hogy mennyi nyugdíjat fog kapni, ha nem kezd el gyűjtögetni saját magának. Igen, még mindig nyugdíj infókról írok, de most kimondottan KATA-s egyéni vállalkozókhoz szólok!  Ez a cikk tényleg NEKED szól!

Lehet, hogy tisztában vagy ezekkel a tényekkel, amiket most leírok, de azért olvasd el, mert ha mégsem, akkor nagy gondjaid lehetnek a későbbiekben.

Amikor elindítottad az egyéni vállalkozásodat és úgy döntöttél, hogy a KATA adónemet választod, bizonyára örültél neki, mert elég kedvező adózási forma. Sok előnye van, de egy biztos, nem a nyugdíj vonulata.

Tudtad például, hogy ha az 50 000 Ft-os KATA-t fizeted, akkor egy év KATA nem egyenlő egy év normál munkaviszonnyal? (40 év KATA=25 év normál szolgálati jogviszony…., igen tényleg ennyi!!!). Illetve ez a vállalkozói lét 98 000 Ft bruttó fizetésnek felel meg, azaz mindössze 9 800 Ft kerül minden hónapban az állami nyugdíjalapba. Történetesen, ha eddig alkalmazott voltál és bruttó 250 000 Ft volt a béred, akkor ez havi 25 000 Ft-ot jelentett eddig. (Bármennyi a bruttó béred, a 10%-a kerül az állami nyugdíjalapba, ami később majd a nyugdíjadat képezi.) Valószínű azért lettél vállalkozó, mert ennél több pénzt remélsz a vállalkozásod kapcsán. Viszont, ha nem szeretnéd a nyugdíjas éveidet nagyon kicsi pénzből finanszírozni, akkor érdemes egy fix összeget megtakarításban gyűjtened. Jelenleg, ha csak a KATA adófizetésből várod a nyugdíjadat, 34 000 Ft-ra számíthatsz havonta. Azt meg már leírtam többször, hogy egyébként sem egészen biztos, hogy ilyen formában számíthatunk a nyugdíjra 10-20 éven belül, mint ahogy most működik.

Kicsivel jobb a helyzet, ha 75 000 Ft-os KATA-t választottál, ami így egy év munkaviszonynak felel meg, de nekem az a véleményem, hogy maximum a szolgálati idő miatt éri meg ez a plusz pénzt, nem a nyugdíjalap miatt.  Ha ezt a KATA-t választod, akkor havi 57 000 Ft-ra számíthatsz nyugdíjasként – ebből sem megy senki messzire…. Én inkább ezt a 25 000 Ft különbséget (ami az 50 000 Ft-os KATA és 75 000 Ft-os KATA között van), ha már fizetem valahova, akkor inkább egy nyugdíjbiztosításba teszem. Ott kamatozik és nem utolsó sorban enyém az pénz! De a szolgálati idő elbírálása valóban jobb ebben az adózási módban.

Milyen érvek vannak még KATA-s vállalkozóként a nyugdíjbiztosítás mellett?

  • Sokan gondolják, hogy amit befizetnek, arra az állam ad 20% állami támogatást. Ez nem igaz, mivel a KATA-s adózónak nincs SZJA fizetési kötelezettsége és a 20%-ot az SZJA alapján számolják. Más adózási jogviszonynál természetesen jár az összeg. Illetve, ha meg tudsz olyan személyt jelölni, aki nem veszi igénybe ezt az állami támogatást, az ő jogán mégis van lehetőséged kérni ezt a 20%-ot.

  • Az állam nem nyúlhat hozzá. Ezt a pénzt nem a fizetésedből vonják a magánnyugdíjpénztárba. Ezt TE utalod el a biztosítónak. A biztosítók nem állami tulajdonúak, így nem kell félni, hogy valaki ráteszi a kezét erre a pénzre. Az emberek többsége ettől tart a legjobban, ezért tartom fontosan ezt itt leírni.

  • Nagyon jó érv az is, hogy halál esetén, vagy 40%-os rokkantság esetén a biztosító kifizeti a megtakarításodat Neked, vagy a törvényes örökösnek, vagy az általad megjelölt egyéb kedvezményezettnek. Tehát nem bukod az összegyűjtött pénzt, mint az állami nyugdíjrendszerbe fizetett összeget. Sajnos a családban történt olyan haláleset, hogy épp a nyugdíjazás előtt halt meg egy szerettünk. A sok év alatt felhalmozott nyugdíjjárulékából egy forintot nem kapott meg sem ő, sem a családja.

  • És végül, de nem utolsó sorban, ami mindenképpen a nyugdíjbiztosítás mellett szól, hogy ehhez a megtakarítási formához a most érvényes nyugdíjkorhatár érvényes. Azaz 65 éves életkorban hozzáférhető az itt gyűjtött összeg akkor is, ha az állam addigra már emeli ezt az életkori feltételt.

Mikor érdemes elkezdeni fizetni? Most nem tudok okosabbat írni, – a férjem mondaná, hogy nagyot szóltam, mint a vízipisztoly-, de minél hamarabb teszed meg, annál több pénzed fog összegyűlni. Ha Te most elindítod a megtakarításodat, máris előrébb leszel, mint nagyon sokan!

És legvégül: ?

Ha úgy érzed, hogy hasznos infókat olvastál, akkor oszd meg a bejegyzésemet, hogy másokhoz is eljusson!