Személyes véleményem, hogy bármelyik nyugdíjbiztosítást választod, jobb, minthogy nem kezded el az öngondoskodást! De biztos vagyok abban is, hogy igazán fájna, ha tudnád, hogy egy rossz döntéssel milliókat veszítettél az évek folyamán. Nézzük mik azok az aranyszabályok, amiket fontolj meg, mielőtt választasz.

A nulladik dolog, amit mondanék: Ne egy biztosító ajánlata alapján dönts. Sokan követik el azt a hibát, hogy egy ajánlatot hallgatnak meg csak. Lehet, hogy pont az a legjobb, de mivel elég sok biztosító kínál ilyen terméket és ők érted, mint ügyfélért versenyeznek, előfordulhat, hogy van jobb ajánlat is a piacon. És ha már van több biztosító ajánlata, akkor ezek alapján vedd számításba a döntésedet.

Nagyon nem mindegy, hogy milyen költségekkel számolsz egy biztosításnál.

Nézzünk egy konkrét példát, ahol ugyanakkora összegű befektetésre számoltam ki, hogy mégis hol jobb az eredmény:

Itt látszik igazán, hogy ugyanazt az összeget nem mindenhol ugyanolyan költségért kezelik. Hiába magasabb a várható hozam, mégis alacsonyabb eredményre számíthatunk, elsősorban a TKM miatt. Olyan tanácsadót válassz, aki ezt is megmutatja Neked! Egyébként Te is könnyedén ellenőrizheted ezt az MNB honlapján, ha ő ezt mégsem teszi meg.

  • HOZAMOK: A fenti példán jól mutatkozik, hogy a kalkulációban szereplő hozamok ugyan fontosak, de ennél sokkal mérvadóbbak az évesített hozamok, amik már az elmúlt időszak eredményeit fogják számodra megmutatni.  Itt is lényeges, hogy a tanácsadó ezt is tegye számodra elérhetővé, ami nagyban fog segíteni Téged, hogy hova teszed le a voksodat. Emellett a kockázatvállalási hajlandóságodat se felejtse el megkérdezni. Be lehet ám állítani kockázatos, nagy hozamú eszközalapokat is a kalkulációnál és lehet vegyesen is, kicsit óvatosabb alapokat keresni és mellé választani olyat is, ami picit több nyereséget hozhat.

  • BÓNUSZOK: Minden biztosító a csúnya TKM nevű dolgot igyekszik bónuszokkal kompenzálni. Az a nem mindegy, hogy mennyivel. A képen látható esetben 1-es biztosító a futamidő alatt majdnem 1,5 millió forintot adott oda az ügyfélnek bónuszként, míg a másik biztosító csak 260 000 Ft-ot, ami azért jelentős különbség.

  • INDEXÁLÁS: Ezzel lehet még komoly tévútra kerülni. Erre is kérdezz rá mindenképpen. Ez a szó azt jelenti, hogy évente mennyivel fogja növelni a biztosító a megtakarításra szánt pénzedet. Én azt javaslom, hogy ne nullát válassz, mert így fogja megtartani a pénz a jelentértékét. Arra szeretnék kilyukadni tulajdonképpen, hogy ha 3%-os indexálást választasz a fenti esetben, akkor 11.6 M Ft-ot fizetsz be 86-os születésűként, viszont, ha 5%-ot választasz, akkor máris 16,3 M Ft-ot. Természetesen utóbbi esetben máris milliókkal többet fog mutatni a kalkuláció végeredménye is. Ha pedig ezt az egyes biztosítók esetén nem tudod, hogy mennyi az annyi és csak a végösszeg alapján döntesz, akkor becsapod magadat.

  • EGYÉB PLUSZ: A biztosítók egyéb szolgáltatást is szoktak adni a nyugdíj termékeik mellé. Itt egy tanácsom van. Ne ez alapján dönts! Nem ez a legfontosabb eleme a terméknek, de csak ez alapján tudják biztosításnak nevezni és így jár a megtakarításodra (ha van SZJA tartalmú adód) a 20%-os adójóváírás.

Remélem sikerült kicsit irányba tenni a döntésedet! Ha szeretnél saját magadra is egy ilyen kalkulációt, akkor jelentkezz be hozzám ingyenes konzultációra. Ha pedig még csak ismerkedsz a témával, töltsd le a nyugdíjbiztosítási tévhitekről szóló ebookomat.