Legális variációk hitelfedezeti biztosításokra!

Képzeljétek, ma NEM nyugdíj témakörben írok, de ha lemaradtál az előző írásaimról, akkor ne hagyd ki, mert mellbevágóan fontos infók vannak benne:

PénzügyesAnyu Blog: True story a KATA adónemet választók nyugdíjáról!

Ha azt kérdezi tőlem valaki, hogy egyetértek-e a hitelfedezeti biztosításokkal, heves bólogatásba kezdek. Ha viszont valaki azt kérdezi, hogy érdemes-e a bankban ajánlottat megkötni, arra már azért hezitáló választ adnék.

Mi is történik valójában? Vagy előre közli a bank, hogy akkor hagyják jóvá a hitelkérelmet, ha kötünk egy ilyen életbiztosítást, vagy a helyszínen szembesülünk azzal, hogy bepróbálkozik az ügyintéző: A törlesztővel együtt kell fizetni, csak havi pár ezer forint és rögtön elétek is tesz EGY DARAB ajánlatot…. 90%-a az ügyfeleknek egyből rá is bólint, hiszen a hév, hogy mindjárt zsebben az álmodott összeg, kicsit könnyebben adja a választ. Maga a hitelfedezeti életbiztosítás létjogosultsága véleményem szerint alap annak, akinek hitele van. Mert ugye azt sem hittük, hogy hetekig nem fog járni óvodába a szemünk fénye egy vírus miatt? Hogy home office-ban nyomjuk azt a munkát, amit eddig csak irodában lehetett? Pont ilyen gyorsan történik meg egy tragédia is és hirtelen fejbekólint a valóság, hogy akkor mi lesz a hitellel? Megörökli a hozzátartozó azt, amit eddig két fél fizetett, vagy akár a gyerekek kapják meg a milliós tartozást? Felelőtlenség erre nem gondolni.  A lényege ennek a módozatnak, hogy ha velünk a legrosszabb megtörténik, akkor a biztosító a hitelből fennálló tőketartozást rendezi a bank felé és megszűnik felé a kötelezettség.  Ez bővíthető akár keresőképtelenség, rokkantság, munkanélküliség, nagyobb megbetegedések, műtétek  bekövetkezésének esetére is. Nekem mindig az a tanácsom, hogy kösd a legnagyobb félelmeidre, de ez a téma nagyon sok rétű, fogok róla még írni. Rengetegen nem tudják, hogy egy független tanácsadó által adott ajánlatot is lehet a hitelre engedményeztetni, azaz a hitel biztosítékául kötni. Több ügyfél volt már velem meglepően őszinte, hogy ebben az esetben meg attól félnek, hogy egy alkuszt a kapott jutalék vezérli az ajánlott biztosítás irányában. Az igazi független tanácsadó tovább lát az orránál és nem a jutalékra hajt, hanem olyat fog ajánlani, ami Neked a legjobb! Tehát nem kell elfogadnod a bank által nyújtott lehetőséget, nézz körül a piacon! Ugyanez igaz, a lakásbiztosításokra is. Ingatlan fedezetes hitelnél nem is lehet enélkül pénzhez hozzájutni, de az ingatlan biztosításokra is tengernyi választék van, érdemes azt is több helyen csekkolni. És itt sem feltétlenül a pénztárca kímélőt kell választani, hanem azt, ami káresemény esetén valós megoldást fog nyújtani. Nem az a lényeg, hogy legyen lakásbiztosításod, hanem ha totálkár van, akkor legyen keret akár egy új ház megépítésére.

Mi van akkor, ha már kötöttél ilyet a bankban és most elbizonytalanodtál? Meg kell nézni, hogy kaptál-e emiatt a hitelre kamatkedvezményt, az milyen mértékű (mert előfordul, hogy ha ott kötöd a lakás-vagy életbiztosítást, akkor kapsz ilyet), van-e egyéb kitétel a hitelszerződésben ehhez kapcsolódóan, vagy sem. Utána kérdezz meg egy alkuszt (itt jön az ajánlom magamat rész), hogy érdemes-e változtatni és ha igen, akkor évforduló előtt 30 nappal felmondhatod a meglévő biztosításodat. Az újat pedig mindenképpen engedményeztesd a bankra, ez az egyik legfontosabb dolog váltás esetén! Maradt még kérdésed?

Kérj díjmentes tájékoztatást itt!