Amikor megszületik kisbabánk és túlvagyunk az első érzelmi sokkon, hogy nem, a mi gyerekünk nem az eddig, ismerősi körben megszületett eszik-alszik babák közé tartozik és tulajdonképpen átvette az irányítást az életünk felett, szóval amikor ezen a bő 3-4 hónapos időszakon túlvagyunk, (legalábbis nekem ennyi idő volt az elsőszülöttemnél), akkor ráeszmélünk néhány dologra. Például, hogy valamikor jött egy papír a babkötvényről…utána kellene nézni, hogy akkor érdemes-e erre fizetni továbbiakban vagy sem. Megspórolok Neked most pár guglizást és leírom, hogy mik a legfontosabb tudnivalók róla.

Természetesen minden szülő vágyik arra, hogy tudjon segíteni a gyerekének, ha felcseperedik. Viszont brutál sok termék van a piacon, ember legyen a talpán, aki meg tudja mondani laikusként, hogy mit is érdemes választani.

Ígérem a cikk végére tisztábban fogsz látni legalább a babakötvénnyel kapcsolatban! A későbbiekben pedig megosztok más lehetőségeket is veletek, hogy könnyebben tudjatok dönteni.

Mi is az a babakötvény?

  • Először is azt kell tudni, hogy a 2006 óta megszületett gyermekek részére alanyi jogon járó, jelenleg 42 500 Ft-os összeg, nem maga a babakötvény! A neve igazából életkezdési támogatás, ami nem igazán találó kifejezés, mert a gyermek csak 18 éves életkorában juthat hozzá. Tehát nem a gyermek érkezésekor lehet ezt a pénzt elkölteni, hanem majd jóval később.
  • Ezt a pénzt egy úgynevezett start számlán kezeli az állam, ami automatikusan létrejön, nem kell kérni. Ez egy technikai számla, amin csak ez az összeg szerepel, évente egyszer írnak jóvá kamatokat, ami megegyezik az éves infláció mértékével, tehát tulajdonképpen mindössze a pénz jelenértékét tartja meg. Ergo nem fog csilliárdokat kapni a gyermekünk, de ez tulajdonképpen egy ajándék pénz, örüljünk neki.
  • Ha a szülő mégis úgy dönt, hogy szeretne gyűjteni élete értelmének és ezt a formát szeretné választani, akkor nyitnia kell egy Kincstári Start Értékpapír számlát! Ezen történhetnek a befizetések kizárólag. Ez még mindig nem a babakötvény, de lassan odérünk!
  • Amit erre a Kincstári Start értékpapír számlára befizetünk, abból veszi meg számunka a Magyar Államkincstár „A” Babakötvényt! Tehát nem a számla a babakötvény, hanem amit vesznek rajta. A kötvény egyébként egy hitelviszony, tehát tulajdonképpen kölcsönadjuk a magyar államnak a pénzünket. És talán- talán ez lehet az oka, hogy miért ez a legjobban reklámozott gyermekmegtakarítás. Nincs is választási lehetőségünk, csak babakötvénybe fektetik a pénzünket.
  •  A Kincstári Start Érékpapír számlán már infláció felett + 3%-os kamatot írnak jóvá és némi állami támogatást, amit sokszor hallottam már úgy emlegetni, hogy 10%-os hozamú, de ezt nem árt kicsit tisztába tenni. Évente egyszer, a befizetéseinkre valóban 10% állami támogatás jár, de ez maximálizálva van évi 6000 Ft!-ban, azaz havi 500 Ft. Így a havi 5000 Ft feletti befizetési részre már nincs is támogatás. Illetve az is fontos, hogy csak adott évben történt befizetésekre jár a támogatás, nem az egész addig megtakarított pénzünkre.

Na és akkor nézzük a babakötvény előnyeit és a hátrányait összevetve:

  • Rugalmas- minden hónapban akkora összeget fizethetsz be rá, amekkorát szeretnél, nincs minimum díj. Ezt a megoldást kimondottan annak javaslom, aki havi 5 000-8000 Ft-ot szeretne megtakarítani. Viszont mivel nincs kötelező befizetés havonta, így nagyobb az esélye, hogy mégsem lesz folyamatos a gyűjtögetés
  •  Egy normál bankszámlán gyűjtött pénznél mindenképpen jobb a kamat, de a piacon szereplő más megtakarításokhoz képest mégis alacsonyabb. Illetve van rá egy kis állami támogatás is, ezt se felejtsük el, még ha nem is ebből utazunk a Holdra.
  • Más szempontból, meg pont rugalmatlan. Csak a gyermek 18 éves korában lehet hozzájutni. Ha közben lenne a pénzre szükség, nem lehet hozzányúlni. Ha rossz esetben beteg a gyereked, vagy 18 éves kora előtt szeretnéd egy korábbi külföldi tanulmányútját finanszírozni, akkor erre, ebben a konstrukcióban nincs lehetőséged. De ha szeretnéd tovább fizetni valamiért, mert még nem tanul tovább például, arra sincs lehetőséged.
  • Nagyon kötött, hogy mibe fektetik a pénzünket, csak magyar államkötvénybe, azaz a babakötvénybe. Ez függ a magyar gazdasági helyzettől, ami valakinek a szemszögéből előny, mert Magyarország jobban teljesít, de azért vannak, akik ezzel vitatkoznak. A piacon szereplő egyéb megtakarításoknál Te döntesz mit vegyenek a pénzeden és időközben is van lehetőséged rajta változtatni.
  • Nem csak újszülöttnek köthető, de a gyermek 18 éves koráig lehet rá csak befizetni és minimum 3 évig kell ezt tennünk, hogy hozzájuthassunk a pénzhez. Tehát 16 éves korban már tényleg nem a legjobb megoldás, mert csak 19 évesen lehet a gyerekünk zsebében a pénz.

Összességében a babakötvényben gyűjtött pénz nem rossz megoldás, de van ennél jobb is! Mivel nem túlzás azt mondani, hogy mindenkinek a gyereke a legfontosabb, biztos vagyok benne, hogy kíváncsiak vagytok ezekre a megoldásokra is. Jövőhéten ezeket a konstrukciókat mutatom be!